Essays in Love · Fashion & Life Style · Life as a Londoner

15件事說明你已成為英國人

在英國住耐左,慢慢由適應英國文化,變成習慣英國文化,忘記在香港不一樣的生活細節。在英國生活的朋友,當中有幾多項是你不知不覺已經養成的?

  1. 出入習慣幫陌生人hold住門
  2. 被撞倒了還是會講對不起(對方當然都講對不起)
  3. 懂得並欣賞英式幽默,尤其是委婉的sarcasm-曲線嘲笑 ,或活用食字笑話(puns), e.g. this pun is so funny, it’s so pun-tastic! Image from: punditkitchen
  4. 一到十二月就進入聖誕mode,肆意喝酒,食朱古力,食不同餐廳售賣的christmas sandwich, 飲Starbucks 的聖誕特色飲料,飲mulled wine,裝飾聖誕樹,播聖誕歌,唔想返工,同同事係咁討論christmas shopping,嘲笑不喜歡節日氣氛的人為Christmas grinch.
  5. 早上起床,返到公司,做完麻煩野,行到攰,11.00am,3.30pm, 都想飲英國茶。又喜歡/討論/評價/質疑/爭吵別人沖茶的方式,e.g. You should leave the tea bag in for longer, that’s drinking dirty water, not tea! 
  6. 習慣早上才洗澡
  7. 習慣吃完早餐才刷牙
  8. 習慣早睡早起,六點起身做gym,八點返到公司,五半放工去pub(obviously 不是每一天嘿…or is it?),七點返屋企食飯。是故,唔鐘意約吃飯 ,淨飲。
  9. 星期四叫currys Thursdays,星期五當然食fish and chips, 約定俗成,canteen例牌一定跟呢個時間表,唔講笑。
  10. 出去蒲叫go out out/night out,堅唔明點解香港人講到老蘭既女仔好似好豪放咁,都係去跳下舞,have some fun啫,唔係下下都要咩帶人去開房架嘛。
  11. 唔知幾時開始,思考和發夢會變左英文。
  12. 好care dress codes,怕搞錯會貽笑大方
  13. 講話十分婉轉,問候完/講完天氣/講埋週末做乜先知原來係黎催你交貨,想點你做野,想訓斥你做q錯哂d野。
  14. 同陌生人對到眼都要微笑,係公司同同事擦身而過第100次都要講hey you alright?
  15. 放工後總喜歡與同事喝一杯:文章是在週五與同事去pub喝酒後寫成的,oh so typical!

Merry Christmas! 聖誕就黎到啦ho ho ho!!!

Instagram:@midorilondon

Facebook @midorilondon

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s