Essays in Love · Life as a Londoner · The Private Room

四件香港人令外國人混身不自在的小事

或者我根本唔應該為呢D事而頭痛,大家各有各既文化,我應該努力去適應。

1. 語音短信

有時收到D人既Whatsapp係用語音既模式傳送,i.e.唔係講電話又唔係短信,係聲音既短信。呢件事令到我感到十分困擾。為甚麼會覺得我可以係大庭廣眾,又或者係公司學校聽一個短信呢?冇headphone聽就會好大聲,要不我就為左你一個語音短信要去搵headphone。就因為你懶得打字,就係咁騷擾到另一個人既生活。有咩係打唔到出黎既呢?又或者如果好急要搵人,點解唔打俾我呢?

定係我唔識用whatsapp,其實可以細細聲咁聽呢?但我聽完都唔會用語音覆,因為會打擾到其他人;又唔似電話咁傾完就完結!so confusing! 

2. 跟得太近

英國人出名鐘意排隊,但其實排隊既時候係人與人之間係隔好遠既。尤其係排隊㩒錢,出於避嫌和禮儀,係會隔好遠等前面既人安心咁玀錢。但係香港,我好驚,我遮住個Keyboard都覺得已經俾後面果個人透視到我既戶口資訊。所以我從來係香港都唔會查自己戶口有幾多盈餘,請不要迫得我太近。

3. 好易嗌交

香港地少人多,碰撞同誤解時有發生。好似如果係火車上有人唔小心撞到另一個人,又或者有人唔記得行入少少俾更多人上車,有時會見到即時發怒、表達不滿的人。有時我唔明,點解唔可以有禮貌咁叫人行入少少,加返句唔該?每次我係街上見到有人可以當眾嗌交,呢件事總係令我感到十分可怕。為甚麼要這麼defensive?難道不能心平氣和去表達個人意願?

4. 港式坦率

最近我阿媽cap左一幅圖俾我,係專欄作家王思慧既一篇文章,叫<港式坦率>,提到香港人既直率總是令外國人大吃一驚,感到offended。

大家農曆新年成日笑D 三姑六婆點樣問人地好私人既問題,我留意到唔至係新年,我返親去都會有人問我,或者隨便評價我既外表﹑生活等等。好似我有一粒暗瘡係個額頭度,一個我連名都講不出來的auntie就會表達佢見到我粒暗瘡,問我做乜咁殘,係咪成日去玩。Excuse me? 關你咩事呢auntie?你D粉底就黎乾到會甩粉我都冇出聲表達我既意見啦﹗冇人問你既意見,你的意見也沒有人value,只會令人尷尬萬分,十分困擾。

(我知一定會有人鬧我乜乜七七,都係果句,唔鐘意就唔好睇啦;更重要係請唔好對號入座,obviously唔係個個香港人都係咁。感謝關注。)

想知道更多有關英國的事,請關注米多莉的Facebook!
想偷看米多莉在倫敦靡爛的文青生活(?!) -可以關注Instagram – @midorilondon
每星期一香港時間10PM發文唷,另加不定期牢騷:)

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s